УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионица партиципативног мапирања у оквиру пројекта „Мапе невидљивог Балкана“

Radionica_budite-vodic-kroz-svoj-grad

БУДИТЕ ВОДИЧ КРОЗ СВОЈ ГРАД
ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА РАДИОНИЦИ ПАРТИЦИПАТИВНОГ МАПИРАЊА – МАПЕ НЕВИДЉИВОГ БАЛКАНА

Где бисте одвели некога ко први пут дође у Београд? Шта бисте му показали, а шта испричали? Да ли су то места која су вама омиљена, за која вас везују личне приче или су то историјски споменици о којима по нешто занимљиво знате или памтите?

Опис радионице:
Радионица партиципативног мапирања се реализује у оквиру пројекта „Мапе невидљивог Балкана“. Састоји се из два радна модула од по пет дана током априла и маја месеца:

  • први модул: 21.04 – 26.04.2016.
  • други модул: 05.05 – 08.05.2016.

Радионица ће се одржавати у поподневним часовима у просторијама организације Тачка комуникације у улици Кнеза Милоша 47, Београд.

Учесници ће током предавања, радних сесија, шетњи и практичних вежби бити упознати са основама прикупљања података о граду, њиховом селекцијом и могућим начинима презентације. Било да сте путник или домаћин, истраживач или неко ко опажа детаље, фотографише, снима, пише или само осматра град добродошли сте на радионицу на којој ћемо заједно правити водич кроз невидљиви Београд.

Два основна сегмента нашег рада биће Мапирање званичног, који за циљ има да учеснике радионице упозна са историјско-културним контекстом у којем ће спроводити мапирање, тако што ће им бити предстваљен корпус већ препознатог наслеђа, места и актвиности које чине туристичку понуду Београда.

Након ове врсте контекстуализације, следи сегмент Мапирање незваничног у оквиру којег се на примерима добрих пракси учесници упознају са тим шта све може бити предмет прикупљања, обраде и интерпретације културног наслеђа и баштине са циљем креирања путничког искуства.

Затим ће се заједно са модераторима радити на категоризацији прикупљених информација и мапирати (јавни простори, места окупљања, локалитети од еколошког значаја, догађаји, сећања на људе, легенде, локалне приче, просторне целине, путање ходања, специфичности архитектуре, храна, обичаји, улична уметност итд.), у односу на врсте материјала: фото, аудио, текст, друге врсте докумената. На располагању су нам сви доступни алати, а циљ је комбиновати вишемедијални приступ са истраживањем литературе, шетњом, посматрањем, интервјуима.


Повезани текстови:
Радионица: Confusing city
Серијал предавања – семинар: Мапа као медиј


Покушаћемо да откријемо шта то Београд може да понуди некоме ко није туриста, већ путник и истраживач. Некоме ко упознаје дух града кроз људе, њихове приче, зграде у којима спавају, графите којима обележавају свој простор.

Зашто?
Пројекат Мапе невидљвог балкана у партнерству реализују Клуб путника и Тачка комуникације уз подршку Ерсте Банке. Након низа сличних радионица, отворених позива и других облика рада са заједницом биће креиран јединствени водич кроз неколико градова у региону који за циљ има промоцију другачијег односа појединца према месту које посећује.

Како да се пријавим?
Ограничења за учеснике не постоје, потребно је да нам пошаљете своју кратку пријаву (име, презиме, контакт телефон, мејл и неколико реченица (до 100 речи) о томе зашто желите да учествујете на радионици) најкасније до 19. априла 2016. године, до поноћи.

Сва питања у вези са радионицом, као и пријаве можете послати на mnb@klubputnika.org. Детаљне информације о програму радионице добићете одмах по пријави, број места је ограничен.

Tacka-komunikacije_logo