УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Nacionalni arhitektonski forum 274

Фотографија: Драган Мујан
Одржан је први Национални архитектонски форум у Дому Омладине 28.маја 2024. године. На овом догађају су се разматрале теме значајне за развој архитектонске праксе, политике и едукације, у складу са Националном архитектонском стратегијом (НАС). На Форуму су представљене основне идеје, визије и мере НАС, коју је усвојила Влада Републике Србије 1. јуна 2023. године на предлог Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. НАС представља документ којим се у Србији први пут стратешки утврђује архитектонска политика и на целовит начин одређује правац деловања у циљу развоја и унапређења квалитета архитектуре и грађене средине. На Форуму су представљене и теме везане за Закон о висококвалитетној архитектури Шпаније, као и Архитектонске политике у Европи.
У оквиру Форума одржана су три панела на којима су, у својству модератора и панелиста, учествовали професори са Универзитета у Београду, Архитектонског факултета.
Први панел под називом (01) Платформа за спровођење Националне архитектонске стратегије, бавио се темама    успостављања и начина функционисања националне платформе за континуирани дијалог и сарадњу у остварењу високо квалитетне архитектуре и грађене средине, као и јачања позиције и значаја архитектуре у просторном и друштвено-економском развоју и очувању културног идентитета у Србији. Панел је модерирала професорка Ксенија Лаловић, а учествовали су професор Владимир Лојаница, декан УБАФ и професор Владан Ђокић, ректор УБ.
На другом панелу (2) Архитектонска професија у Србији разматране су теме регулаторног и институционалног оквира, а на панелу је учествовала професорка Весна Цагић Милошевић. На трећем панелу (03) Архитектонска делатност и пракса, који се бавио темама квалитета и вредности архитектонских услуга учествовао је професор Милан Ђурић.
Поред поменутих, на Форуму су учествовали и други еминентни представници архитектонске професије, науке и праксе.

DRM (307)

Фотографија: Драган Мујан

DRM (317)

Фотографија: Драган Мујан

DRM (318)

Фотографија: Драган Мујан

DRM (328)

Фотографија: Драган Мујан

DRM (347)

Фотографија: Драган Мујан

DRM (336)

Фотографија: Драган Мујан

DRM (399)

Фотографија: Драган Мујан

DRM2 (35)

Фотографија: Драган Мујан

Nacionalni arhitektonski forum 003

Фотографија: Горан Срданов