UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba „Umetnost konstruisanja: 60 godina predmeta Konstruktivni sistemi i Prostorne strukture na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu“

IMG_2483

8. jul – 8. avgust 2024. godine

Organizacija:

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

Galerija nauke i tehnike SANU

U ponedeljak 8. jula 2024. godine u 18 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba Umetnost konstruisanja: 60 godina predmeta Konstruktivni sistemi i Prostorne strukture na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu“.

Naziv izložbe umetnost konstruisanja označava pristup koji je akademik Đorđe Zloković koristio u svom istraživačkom i stručnom radu, a koji je 1960-tih godina uspešno preneo i u polje edukacije. Predmeti Konstruktivni sistemi i Prostorne strukture uvedeni su u studijske programe Arhitektonskog fakulteta u Beogradu 1963. godine. Kao docent, Đorđe Zloković postavio je koncept, sadržaj i metodološke karakteristike ovih predmeta, i time osnovao savremenu školu projektovanja i analize konstruktivnih sistema.

Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU sadrži dve celine: najuspešnije radove studenata arhitekture i stvaralaštvo akademika Đorđa Zlokovića. Celina posvećena radovima studenata obuhvata izbor projekata rađenih na predmetima kabineta za Konstruktivne sisteme i Prostorne strukture na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu u proteklih deset akademskih godina (2014/15. – 2023/24.). Projekti su prikazani u okviru tri tematske celine – visoki objekti, objekti velikih raspona i strukture aktivnog oblika. Posebno su izdvojeni projekti koji su dobili priznanja na međunarodnim studentskim takmičenjima.

Celina posvećena stvaralaštvu akademika Đorđa Zlokovića (1927-2017) obuhvata osvrt na rezultate njegovog naučnog, stručnog i pedagoškog rada. Ovaj deo postavke čine prezentacije ključnih projekata i inženjerskih ostvarenja, naučne publikacije i nagrada. Posebna pažnja je posvećena najznačajnijim ostvarenjima iz Zlokovićevog konstrukterskog opusa: prednapregnutimvisećim konstrukcijama za Halu sportova na Novom Beogradu (1968), Sportsku halu Čair u Nišu (1974), i glavnu halu (1978) i bazensku halu (1979) Sportskog centra Morača u Podgorici. Pored toga izložbom se predstavlja i saradnja akademika Zlokovića saakademskim vajarom Miodragom Živkovićem u realizaciji konstrukcija za objekte spomeničkearhitekture: Spomenik Streljanim đacima i profesorima – V/3 u Kragujevcu (1963), Spomenik ”Hrabrima u Ostri (1969), Spomenik Jugoslovenskom useljeniku, Punta Arenas, Čile (1970), Spomenik Bitka na Sutjesci u Tjentištu (1971) i Spomenik Slobode u Ulcinju (1985).

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 8. avgusta 2024. godine.