УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

il punto di ritrovo

У оквиру 27-ог међународног фестивала уличне уметности „Girovagando“, у сарадњи између Teatre en vol, Public art & Public space, Архитектонског Факултета Ууниверзитета у Београду и Департмана за Архитектуру, Дизајн и Урбанизам Универзитета у Сасарију, свечано ће бити отворена изложба студентских радова нашег факултета „Il punto di ri-trovo“ 7. септембра 2024 у 18.30 у простору TEV – Ulica Giuseppe de Martini 13-15, Сасари, Италија.

Резултати представљени у овој изложби и пратећој побликацији су колатерални нуспроизвод дугогодишње међународне сарадње између Универзитета у Београду, Архитектонског факултета (УБ-АФ) и Универзитета у Сасарију, Департмана за архитектуру, дизајн и урбанизам у Алгеру (UNISS- DADU). Поред постизања бројних значајних академских резултата, ово партнерство је такође успоставило широку мрежу локалних актера у Србији и Италији, са посебним фокусом на Сардинију. Theatre en Vol је једна од институција у оквиру ове мреже која је током година активно учествовала у многим заједничким иницијативама између УБ-АФ и UNISS- DADU. Дакле, пројекат представљен у овој књизи представља природни продужетак претходних активности између ове три институције и поставља терен за обећавајуће будуће подухвате.

Пројекти представљени овде су производ међународне сарадње Универзитета у Београду, Архитектонског факултета, Public Art & Public Art Program (PaPs), Србија и Theatre en Vol, Сасари, Италија, спроведене кроз активности реализоване у оквиру „ ПаПсЛаб: Истраживачка лабораторија 17: Партиципативни урбани дизајн и партиципативна јавна уметност“ и наставни предмет „У13-МУ1221-СТУДИО-М02У-Партиципативни урбани дизајн – пројекат“ током пролећног семестра школске 2023/2024.

Сарадња се фокусирала на урбану регенерацију Spazio TEV-а у Via Giuseppe De Martini 13-15, Сасари, трансформишући простор који је у прошлости служио као фарма и гаража у мултидисциплинарни уметнички простор „Конкретна утопија“. Овај инклузивни и одрживи друштвено-културни центар за извођачке и визуелне уметности је дизајниран да угости различите, флексибилне и интердисциплинарне активности. Циљ му је да подстакне међугенерацијску сарадњу са локалним ентитетима, посебно у окрузима Сан Ђорђо и Ли Пунти, у складу са мисијом и циљевима пројекта. Spazio TEV се састоји од 3.000 м² дворишта и 730 м² зграда предвиђених за реконструкцију, чувајући порекло структура уз укључивање обновљиве енергије и приступачности за све. Простор је посвећен позоришту, плесу, музици, савременом циркусу, видео уметности и визуелним уметностима, служећи као креативно средиште за експерименталне пројекте, еколошко образовање, изложбе, инсталације, конференције и радионице. Има за циљ да постане Цитадела уметности, подстичући размену и умрежавање са сличним иницијативама у Италији, Европи и шире, и делујући као епицентар фестивала и путујућих изложби.

Кроз ову сарадњу, дванаест мастер студената студија урбаног дизајна, уз подршку међународног, мултидисциплинарног тима професора, тутора, експерата и ментора из Србије, Италије, УК, Јапана, Тајланда и Шпаније, упознато је и обучено да рад у области партиципативног урбаног дизајна, односно за стручни рад на изради урбанистичких пројеката за сложена урбана подручја уз активно укључивање јавности, локалне заједнице и других релевантних актера у процесе урбанистичког планирања, пројектовања и реализације.