UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Photo by D. Todorovic (1)

Autor fotografije: Dejan Todorović

Shvatajući tradiciju kao suštinski savremen fenomen, serija panel diskusija „Razgovori“ organizuje se sa idejom da pomogne istraživanje, razvijanje i promovisanje tradicionalne arhitekture, urbanizma i graditeljskog nasleđa. Cilj panela je da se ukaže na potrebu za produbljivanjem i boljim razumevanjem tradicionalnih arhitektonskih rešenja i praksi, kao i na istraživanje njihove primenljivosti u izazovima savremenog dizajna, projektovanja i planiranja. Krajnji cilj panela je promovisanje zaključaka među članovima akademske, stručne i šire javnosti.

Učesnici i učesnice serije „Razgovori“ pozvani su da predstave svoj istraživački rad u polju tradicije. Omogućavajući dijalog između arhitektonskih praktičara, istoričara i stručnjaka za očuvanje nasleđa, serija događaja će omogućiti kritičko ispitivanje postojecih narativa o tradicionalnoj arhitekturi, građevinarstvu i urbanizmu u Srbiji. U ciklusu događaja biće reči i o tome u kojoj meri je tradicionalna arhitektura prihvaćena u javnosti, a u kojoj od arhitekata i dizajnera u Srbiji, u cilju istraživanja trenutne pozicije tradicije u srpskom arhitektonskom diskursu.

Eminentni stručnjaci iz oblasti nasleđa, arhitekture, konzervacije i istorije arhitekture raspravljaće o gore navedenim pitanjima u seriji panel diskusija čiji ce domaćin biti Institut za Filozofju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Partnerske institucije na projektu su INTBAU Srbija, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Istraživački centar za digitalno nasleđe, Tehnološki institut Unitec, Arhitektonski faklutet (Novi Zeland). Tri panel diskusije će se odvijati pred publikom koja će biti pozvana da se pridruži razgovorima i iznese svoje stavove.

PROGRAM

Četvrtak, 9. maj
Učesnici:
Renata Jadrešin Milić
Tehnološki institut Unitec
Sanja Iguman
Univerzitet u Beogradu
Nebojša Antešević
Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije

Četvrtak, 16. maj
Učesnici:
Nađa Kurtović Folić
Univerzitet u Novom Sadu
Marina Pavlović
Akademija umetnosti – Novi Sad
Zavod za zaštitu spomenika kulture
grada Beograda
Ana Radivojević,
Univerzitet u Beogradu

Četvrtak, 23. maj
Učesnici:
Jelena Bogdanović
Vanderbilt Univerzitet
Magdalena Dragović
Univerzitet u Beogradu
Vladana Putnik
Univerzitet u Beogradu
Jelica Jovanović
Tehnički univerzitet u Beču

Moderatori:
Rade Mrlješ, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Ana Kontić, Univerzitet u Beogradu
Milica Mađanović, Univerzitet u Beogradu

 

Photo by D. Todorovic (2)

Autor fotografije: Dejan Todorović