UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Veliki uspeh naših studenata na međunarodnom studentskom takmičenju „Arhitekturijada 2024“

U periodu od 08.05. – 12.05.2024. studenti Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta su ponovo učestvovali na međunarodnom studentskom takmičenju “Arhitekturijada 2024”, koje se održalo u Paraliji (Grčka).

“Arhitekturijada” je međunarodna manifestacija koja već dugi niz godina okuplja studente arhitekture iz regiona kako bi učestvovali u različitim takmičenjima, odmerili snage u sportskim i stručno-teorijskim disciplinama i stekli nova poznastva. Ovogodišnji domaćin, Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, je ugostio oko 770 studenata arhitekture sa teritorije Balkana iz čak devet gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Novi Pazar, Sarajevo, Podgorica, Osijek, Split i Zagreb).

Studenti našeg fakulteta su, kao i do sada, učestvovali u svim takmičenjima. Organizovana su sportska nadmetanja u odbojci (muška i ženska), basketu (muški i ženski), futsalu (muški), stonom tenisu (muški i ženski), kao i kvizu znanja (koji se sastojao iz testa o savremenoj arhitekturi, zadataka prostorne inteligencije i radionice projektovanja objekta javne namene) i turniru u šahu (muško – ženski tim).

Foto 1 Predstavnici Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta na Arhitekturijadi 2024

Foto 1 : Predstavnici Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta na Arhitekturijadi 2024  

Naši studenti su, još jednom, pokazali kako su najbolji u region, osvojivši gotovo sve takmičarske discipline. Briljirali su u sportovima i vratili se kući sa dva zlata (basket – muški i ženski), dva srebra (odbojka – muška i ženska) i jednom bronzom (ženski stoni tenis). Nisu pokazali slabost ni u stručnim takmičenjima, odbranivši ubedljivo prvo mesto na testu iz savremene arhitekture i zadacima iz prostorne inteligencije i osvojivši zlatnu medalju u šahu. Sveukupni plasman našeg grada, odneo je nesumnjivu titulu generalnog pobednika “Arhitekturijade 2024” sa konačnim rezultatom od 48p (Beograd – prvo mesto), 30p (Novi Sad – drugo mesto) i 26p (Zagreb – treće mesto)

Atmosfera na terenima je bila izuzetno pozitivna. Slavile su se pobede, a iz poraza izvlačile lekcije. Naši igrači su imali neizmernu i neumornu podršku ostalih studenata našeg fakulteta.

Foto 2 Atmosfera sa terena

Foto 2 : Atmosfera sa terena  

O utiscima sa terena govorili su naši studenti:

“Oba tima su u finalu igrala jako dobro, ko god da je odneo pobedu – bila bi zaslužena” – Mladen Milosavljević (kapiten muškog odbojkaškog tima) posle utakmice finala Beograd-Niš

“Već treću godinu zaredom gledam kako naši sportisti ostavljaju srce na terenu i trudim se, zajedno sa svim ostalim kolegama, da im put ka medaljama učinimo što lakšim uz našu najiskreniju podršku” – Anđela Nedić (student menadžer RAFS-a)

Foto 3 Atmosfera sa terena

Foto 3 : Atmosfera sa terena  

Poslednje veče Arhitekturijade održana je svečana dodela pehara i priznanja. Svečanost je bila vrhunac događaja, slavila je trud i kreativnost koji su prikazani tokom manifestacije. Pobednici su ponosno primali pehare i plakete, dok je sala odjekivala aplauzima.

Nakon formalnog dela ceremonije, usledila je oproštajna žurka. Muzika, smeh i ples ispunili su prostor, dok su se studenti opraštali od prijatelja i kolega koje su upoznali, stvarajući uspomene za ceo život i već iščekivajući narednu Arhitekturijadu.

Foto 4 Kapiteni na svecanoj dodeli pehara i priznanja

Foto 4 : Kapiteni na svečanoj dodeli pehara i priznanja 

O utisku sa Arhitekturijade govorile su naše studentkinje:

“Prosto je teško rečima dočarati i opisati utisak koji svaka arhitekturijada ostavi na sve nas. To treba da se doživi i oseti na sopstvenoj koži bilo iz perspektive nekog ko navija za svoje predstavnike ili iz perspektive igrača sa terena. Meni je ovo poslednja arhitekturijada i definitivno ću je pamtiti po svim dostignućima koje smo odbranili i postigli ove godine, po novim poznanstvima i prijateljstvima na duže staze i po toj specifičnoj energiji koja je prisutna tamo među nama i koja čini događaj još posebnijim. Moja topla preporuka svim mlađim kolegama, obavezno idite na arhitekturijade jer je to još jedan u nizu najlepših dešavanja za vreme studiranja.” – Kristina Branković (kapiten ženskog odbojkaškog tima)

“Arhitekturijada je izuzetno i dragoceno iskustvo koje se nestrpljivo iščekuje svake godine i prilika da se iskažemo kroz sport i druge aktivnosti. Čast mi je što sam ženski MVP i čestitam svojim saigračima i svim kolegama na izuzetnim plasmanima, fer i kvalitetnom takmičenju i odličnom sportskom duhu.” – Sara Ristanović (ženski MVP “Arhitekturijade 2024”)

Foto 5 Studenti Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta

Foto 5 : Studenti Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta  

Foto 6 Studenti Univerziteta u Beogradu –Arhitektonskog fakulteta

Foto 6 : Studenti Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta 

Zahvalni smo kolektivu Arhitektonskog fakulteta koji je podržao naše učešće na ovoj manifestaciji i ponosni smo na rezultat kojim smo predstavili naš fakultet, odbranivši uspehe i potvrdivši prošlogodišnje rekorde koje smo postavili. Stekli smo brojna nova poznanstva koja će nam značiti za razvoj karijere i naučili smo ponešto o karakteru studiranja na drugim fakultetima u regionu. Sa velikim uzbuđenjem željno iščekujemo narednu Arhitekturijadu.
– studenti Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta

 

Tekst: Anđela Nedić RAFS

Fotografije: Teodora Utvić RAFS, Ahmed Kamberović, Vuk Spalević