UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Stratifying Belgrade-ilustracija

U okviru saradnje sa Fontys Academy of Arts iz Tilburga (Worldschool Belgrade course), pod pokroviteljstvom BINA festivala, Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet organizuje jednodnevnu van-nastavnu radionicu. 

Opis radionice
Radionica Stratifying Belgrade – Diagrammatic mapping predstavlja deo kurikuluma izbornog predmeta Worldschool Belgrade na prvoj, drugoj i trećoj godini master studija arhitekture i urbanizma na Fontys Academy of Arts, Tilburg, Holandija. Težište rada tokom radionice je na prepoznavanju i mapiranju slojeva Beograda, kroz razmeru arhitektonskih fragmenata ili urbanističkih obuhvata.  

Radionica je osmišljena kao celodnevni događaj, dana 12. juna 2024, kroz tri glavna koraka: 

  1. Kratko predstavljanje radionice i uvodno predavanje; 
  2. Kombinacija individualnog i zajedničkog rada uz koordinaciju tutora;
  3. Okrugli sto, kratka prezentacija pojedinačnih rezultata i diskusija. 

 Učesnici radionice će, kroz seriju digitalnih ili analognih crteža, dijagramski mapirati slojeve izgrađene strukture na odabranim lokacijama. Očekivani rezultati su kreativni proizvodi u vidu mapa, dijagrama, vertikalnih i horizontalnih planova koji će pokrenuti diskusiju o metodologiji upotrebe crteža kao reprezentacijskog, komunikološkog i istraživačkog alata u oblasti arhitekture i urbanizma. Na radionici će, pored studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, učestvovati i šest studenata master programa urbanizam i pet studenata master programa arhitektura sa Fontys akademije. 

 Pozivaju se zainteresovani studenti, sa prve i druge godine master akademskih studija i sa četvrte i pete godine integrisanih studija Ahitektonskog fakulteta, da se prijave na jednodnevnu radionicu Stratifying Belgrade – Diagrammatic mapping. Broj studenata je ograničen. Radionica će se odvijati na engleskom jeziku. Lokacija održavanja radionice je Arhitektonski fakultet. 

Rok za prijavu: 02.06.2024. (do 23:59h) 04.06.2024. (do 23:59h)

Način prijave: slanje jednog crteža (digitalnog ili analognog, koji reprezentuje crtački senzibilitet) i predlog lokacije/lokacijskog obuhvata kojim bi se bavili tokom radionice.* 

Prijave slati na: stratifyingbelgrade@gmail.com 

*Studenti Arhitektonskog fakulteta imaju mogućnost da kroz radionicu produkuju crteže u relaciji sa svojim projektom na studio projektu. 

Napomena: 

Svi studenti, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, učešćem na radionici stiču pravo na dodatne kredite za vannastavne aktivnosti (1 ESPB) i sertifikat o učešću. 

 

Organizacija i realizacija radionice:
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Supervizor: dr Marija Milinković, docent
Tutor: dr Hristina Meseldžija, asistent sa doktoratom
Saradnik: Relja Petrović, asistent; Dezire Tilinger, istraživač pripravnik
Fontys Academy of Arts
Koordinator programa: Alda Avdić Alagić, docent
Tutor: Ivana Lovrinčević, gostujući tutor