UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Nacionalni arhitektonski forum 274

Fotografija: Dragan Mujan
Održan je prvi Nacionalni arhitektonski forum u Domu Omladine 28.maja 2024. godine. Na ovom događaju su se razmatrale teme značajne za razvoj arhitektonske prakse, politike i edukacije, u skladu sa Nacionalnom arhitektonskom strategijom (NAS). Na Forumu su predstavljene osnovne ideje, vizije i mere NAS, koju je usvojila Vlada Republike Srbije 1. juna 2023. godine na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. NAS predstavlja dokument kojim se u Srbiji prvi put strateški utvrđuje arhitektonska politika i na celovit način određuje pravac delovanja u cilju razvoja i unapređenja kvaliteta arhitekture i građene sredine. Na Forumu su predstavljene i teme vezane za Zakon o visokokvalitetnoj arhitekturi Španije, kao i Arhitektonske politike u Evropi.
U okviru Foruma održana su tri panela na kojima su, u svojstvu moderatora i panelista, učestvovali profesori sa Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta.
Prvi panel pod nazivom (01) Platforma za sprovođenje Nacionalne arhitektonske strategije, bavio se temama    uspostavljanja i načina funkcionisanja nacionalne platforme za kontinuirani dijalog i saradnju u ostvarenju visoko kvalitetne arhitekture i građene sredine, kao i jačanja pozicije i značaja arhitekture u prostornom i društveno-ekonomskom razvoju i očuvanju kulturnog identiteta u Srbiji. Panel je moderirala profesorka Ksenija Lalović, a učestvovali su profesor Vladimir Lojanica, dekan UBAF i profesor Vladan Đokić, rektor UB.
Na drugom panelu (2) Arhitektonska profesija u Srbiji razmatrane su teme regulatornog i institucionalnog okvira, a na panelu je učestvovala profesorka Vesna Cagić Milošević. Na trećem panelu (03) Arhitektonska delatnost i praksa, koji se bavio temama kvaliteta i vrednosti arhitektonskih usluga učestvovao je profesor Milan Đurić.
Pored pomenutih, na Forumu su učestvovali i drugi eminentni predstavnici arhitektonske profesije, nauke i prakse.

DRM (307)

Fotografija: Dragan Mujan

DRM (317)

Fotografija: Dragan Mujan

DRM (318)

Fotografija: Dragan Mujan

DRM (328)

Fotografija: Dragan Mujan

DRM (347)

Fotografija: Dragan Mujan

DRM (336)

Fotografija: Dragan Mujan

DRM (399)

Fotografija: Dragan Mujan

DRM2 (35)

Fotografija: Dragan Mujan

Nacionalni arhitektonski forum 003

Fotografija: Goran Srdanov
0