УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

pozivnica-izložba-Kun

Ауторке изложбе: мр Мишела Блануша, др Вида Кнежевић и Ана Панић
Кустоскиња:  др Катарина Живановић
Организатори: Галерија САНУ, Музеј савремене уметности у Београду и Музеј Југославије
Архитектура и дизајн поставке: Андреј Долинка, арх и др Милена Кордић, арх

 

Изложба „Кун: уметник – радник – борац”, чије  су ауторке мр Мишела Блануша, др Вида Кнежевић и Ана Панић, свечано je отворена 11. јуна, у Галерији САНУ.

Изложбу, поводом  обележавања 120 година од рођења овог значајног уметника и револуционара, професора на Академији ликовних уметности у Београду и академика, организује Галерија САНУ у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду и Музејом Југославије. Кустоскиња изложбе је др Катарина Живановић.  Изложбу  je отвориo академик Владимир Костић, председник Стручног савета Галерије САНУ. 

Користећи се савременим кустоским политикама излагања, ауторски тим је концепт ретроспективне изложбе Ђорђа Андрејевића Куна осмислио као континуирани дијалог мноштва артефаката из богате уметникове заоставштине, од уља на платну великог формата, преко незаобилазних графичких мапа, великог броја цртежа и илустрација, предмета из домена примењених уметности, те архивског материјала и музејских предмета. Интердисциплинарним промишљањем актуелних тема које се повезују с различитим Куновим стваралачким фазама – од међуратног, ратног и послератног периода – изложба нуди ново читање целокупног уметниковог опуса. Полазећи од комплексне презентације и различитих нивоа сагледавања значаја личности и уметности Ђорђа Андрејевића Куна, изложба је осмишљена кроз шест теметских целина: Кун: уметник – радник – борац, Борба уметника за боље услове рада, Крваво злато: ангажовани роман у сликама, Шпанија: у рововима антифашистичке борбе, Прогон –илегала – партизанска борба, Социјалистичка изградња.

Име Ђорђа Андрејевића Куна представља главну одредницу у историји југословенске уметности 20. века која директно реферише на појам борбени реализам – уметност која је била тесно повезана са ангажованим, еманципаторским друштвено-политичким догађајима током прошлог века. Кун је уметник који је читав свој живот посветио социјалистичкој револуцији, он је радник који је уметничко длето и кичицу упрегао у борби за боље сутра, те неуморни борац на страни потлачених. Коначно, Кун је уметник који нам отвара могућност да његову уметничку праксу, из савременог угла, посматрамо као склоп (историјских) друштвених односа, те као низ догађаја који нам пружају хоризонт обнављања немогућег. На изложби су представљени и радови савремених уметника Христине Иваноске,  Дејана Марковића, уметничког дуа Доплгенгер и Контекст колектива који директно реферишу на који начин је Кун данас уписан у колективно сећање савременог друштва, те у којој мери је његов утицај присутан у актуелним уметничким праксама.

Публика ће на изложби имати прилику да види преко 50 Кунових уметничких дела у свим медијима, личне предмете и обиман фотодокументарни материјал, као и дела других уметника који су утицали на Куна, али и музејске предмете и библиотечку грађу из Музеја савремене уметности, Музеја Југославије, Српске академије наука и уметности, Управе за заједничке послове републичких органа – Палата Србија, Министарства спољних послова, Војног музеја, Народног музеја Шумадије, Медија центра „Одбрана“, Народног музеја Србије, Музеја примењене уметности, Радио-телевизије Србије, Народне библиотеке Србије, Народне библиотеке Бор, Историјског архива Београда, Хисторијског музеја Босне и Херцеговине, као и од породице уметника, којима се организатори изложбе најљубазније захваљују на позајмицама и сарадњи на реализацији ове изложбе.

Посетиоци  ће моћи да погледају  изложбу до 8. септембра 2024. године.