UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

il punto di ritrovo

U okviru 27-og međunarodnog festivala ulične umetnosti „Girovagando“, u saradnji između Teatre en vol, Public art & Public space, Arhitektonskog Fakulteta Uuniverziteta u Beogradu i Departmana za Arhitekturu, Dizajn i Urbanizam Univerziteta u Sasariju, svečano će biti otvorena izložba studentskih radova našeg fakulteta „Il punto di ri-trovo“ 7. septembra 2024 u 18.30 u prostoru TEV – Ulica Giuseppe de Martini 13-15, Sasari, Italija.

Rezultati predstavljeni u ovoj izložbi i pratećoj poblikaciji su kolateralni nusproizvod dugogodišnje međunarodne saradnje između Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta (UB-AF) i Univerziteta u Sasariju, Departmana za arhitekturu, dizajn i urbanizam u Algeru (UNISS- DADU). Pored postizanja brojnih značajnih akademskih rezultata, ovo partnerstvo je takođe uspostavilo široku mrežu lokalnih aktera u Srbiji i Italiji, sa posebnim fokusom na Sardiniju. Theatre en Vol je jedna od institucija u okviru ove mreže koja je tokom godina aktivno učestvovala u mnogim zajedničkim inicijativama između UB-AF i UNISS- DADU. Dakle, projekat predstavljen u ovoj knjizi predstavlja prirodni produžetak prethodnih aktivnosti između ove tri institucije i postavlja teren za obećavajuće buduće poduhvate.

Projekti predstavljeni ovde su proizvod međunarodne saradnje Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta, Public Art & Public Art Program (PaPs), Srbija i Theatre en Vol, Sasari, Italija, sprovedene kroz aktivnosti realizovane u okviru „ PaPsLab: Istraživačka laboratorija 17: Participativni urbani dizajn i participativna javna umetnost“ i nastavni predmet „U13-MU1221-STUDIO-M02U-Participativni urbani dizajn – projekat“ tokom prolećnog semestra školske 2023/2024.

Saradnja se fokusirala na urbanu regeneraciju Spazio TEV-a u Via Giuseppe De Martini 13-15, Sasari, transformišući prostor koji je u prošlosti služio kao farma i garaža u multidisciplinarni umetnički prostor „Konkretna utopija“. Ovaj inkluzivni i održivi društveno-kulturni centar za izvođačke i vizuelne umetnosti je dizajniran da ugosti različite, fleksibilne i interdisciplinarne aktivnosti. Cilj mu je da podstakne međugeneracijsku saradnju sa lokalnim entitetima, posebno u okruzima San Đorđo i Li Punti, u skladu sa misijom i ciljevima projekta. Spazio TEV se sastoji od 3.000 m² dvorišta i 730 m² zgrada predviđenih za rekonstrukciju, čuvajući poreklo struktura uz uključivanje obnovljive energije i pristupačnosti za sve. Prostor je posvećen pozorištu, plesu, muzici, savremenom cirkusu, video umetnosti i vizuelnim umetnostima, služeći kao kreativno središte za eksperimentalne projekte, ekološko obrazovanje, izložbe, instalacije, konferencije i radionice. Ima za cilj da postane Citadela umetnosti, podstičući razmenu i umrežavanje sa sličnim inicijativama u Italiji, Evropi i šire, i delujući kao epicentar festivala i putujućih izložbi.

Kroz ovu saradnju, dvanaest master studenata studija urbanog dizajna, uz podršku međunarodnog, multidisciplinarnog tima profesora, tutora, eksperata i mentora iz Srbije, Italije, UK, Japana, Tajlanda i Španije, upoznato je i obučeno da rad u oblasti participativnog urbanog dizajna, odnosno za stručni rad na izradi urbanističkih projekata za složena urbana područja uz aktivno uključivanje javnosti, lokalne zajednice i drugih relevantnih aktera u procese urbanističkog planiranja, projektovanja i realizacije.