УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујуће предавање у оквиру предмета Архитектура у контексту: архитекта Игор Пантић, четвртак 24.10.2024. године у 16 часова

Гостујуће предавање у оквиру предмета Архитектура у контексту: Игор Пантић, четвртак 24.10.2024. године у 16 часова

Сала 301

“Архитектура у Проширеним Реалностима”

Предавање “Архитектура у Проширеним Реалностима” (Architecture in the Mixed Realities) истражује трансформативни утицај нових технологија као што су АР/ВР и вештачка интелигенција на архитектонско пројектовање и продукцију. Интеграцијом рачунарског дизајна са имерсивним технологијама, предавање се бави новим методологијама које редефинишу начин на који стварамо и доживљавамо изграђено окружење. Истражујући спајање дигиталних и физичких простора, предавање истиче иновативне пројекте попут “Steampunk Paviljona” и других значајних радова који демонстрирају потенцијал Проширене Стварности (МР/АР) у архитектури. Кроз студије случаја и практичне увиде, открива како ове технологије преобликују будућност архитектуре.

 

Igor_Pantic_Portrait

Биографија

Игор Пантић је архитекта и едукатор са седиштем у Лондону и Бангкоку, оснивач Studio Igor Pantic Ltd. Ради на споју рачунарског дизајна, дигиталне фабрикације, имерсивних АР/ВР технологија и генеративне вештачке интелигенције, истражујући како ове дисциплине утичу на пројектовање, грађење и перцепцију изграђених и виртуелних окружења. Игор се специјализовао за имплементацију дигиталних и аутоматизационих технологија у архитектури, укључујући роботску фабрикацију, напредне материјалне системе и примену Проширене Стварности у архитектонским процесима.

Игор је био предавач на The Bartlett School of Architecture, UCL у Лондону, где је провео 9 година предајући на Bartlett’s B-Pro Architectural Design (AD) програму, водећи истраживања фокусирана на примену технологија Проширене Стварности у архитектонском дизајну и фабрикацији, делујући на преклапању нискобуџетне АР-асистиране фабрикације и аутоматизације. Поред тога, држао је предавања и дизајн студије, радионице о рачунарском дизајну и семинаре интернационално. Предавао је на University of East London (MArch Unit 6), ко-директовао АА Visiting School у Бечу и држао гостујућа професорска места на INDA (Chulalongkorn University) и King Mongkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT) на Тајланду. Игор је представио своја истраживања на истакнутим конференцијама као што су CAADRIA, eCAADe и ACADIA, а његов рад је излаган међународно.

Његови значајни пројекти укључују награђивани “Steampunk Paviljon” за Tallinn Architecture Biennal 2019, који је демонстрирао пионирску употребу Проширене Стварности у изградњи. Пре оснивања сопственог дизајнерског студија 2018. године, Игор је провео седам година у Zaha Hadid Architects у Лондону, радећи на бројним високопрофилним пројектима различитих размера. Игор има мастер диплому са Architectural Association Design Research Lab (AADRL) у Лондону и са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, Србија.

01_IgorPantic-SteampunkPavilion_Detail_Photographer_CameronNewnham

02_IgorPantic_SteampunkPavilion_Photographer_PeterBennetts

05_IgorPantic-SteamOdyssey_Photographer_Joshua_White

06_IgorPantic-SteamOdyssey