UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Gostujuće predavanje u okviru predmeta Arhitektura u kontekstu: arhitekta Igor Pantić, četvrtak 24.10.2024. godine u 16 časova

Gostujuće predavanje u okviru predmeta Arhitektura u kontekstu: Igor Pantić, četvrtak 24.10.2024. godine u 16 časova

Sala 301

“Arhitektura u Proširenim Realnostima”

Predavanje “Arhitektura u Proširenim Realnostima” (Architecture in the Mixed Realities) istražuje transformativni uticaj novih tehnologija kao što su AR/VR i veštačka inteligencija na arhitektonsko projektovanje i produkciju. Integracijom računarskog dizajna sa imersivnim tehnologijama, predavanje se bavi novim metodologijama koje redefinišu način na koji stvaramo i doživljavamo izgrađeno okruženje. Istražujući spajanje digitalnih i fizičkih prostora, predavanje ističe inovativne projekte poput “Steampunk Paviljona” i drugih značajnih radova koji demonstriraju potencijal Proširene Stvarnosti (MR/AR) u arhitekturi. Kroz studije slučaja i praktične uvide, otkriva kako ove tehnologije preoblikuju budućnost arhitekture.

 

Igor_Pantic_Portrait

Biografija

Igor Pantić je arhitekta i edukator sa sedištem u Londonu i Bangkoku, osnivač Studio Igor Pantic Ltd. Radi na spoju računarskog dizajna, digitalne fabrikacije, imersivnih AR/VR tehnologija i generativne veštačke inteligencije, istražujući kako ove discipline utiču na projektovanje, građenje i percepciju izgrađenih i virtuelnih okruženja. Igor se specijalizovao za implementaciju digitalnih i automatizacionih tehnologija u arhitekturi, uključujući robotsku fabrikaciju, napredne materijalne sisteme i primenu Proširene Stvarnosti u arhitektonskim procesima.

Igor je bio predavač na The Bartlett School of Architecture, UCL u Londonu, gde je proveo 9 godina predajući na Bartlett’s B-Pro Architectural Design (AD) programu, vodeći istraživanja fokusirana na primenu tehnologija Proširene Stvarnosti u arhitektonskom dizajnu i fabrikaciji, delujući na preklapanju niskobudžetne AR-asistirane fabrikacije i automatizacije. Pored toga, držao je predavanja i dizajn studije, radionice o računarskom dizajnu i seminare internacionalno. Predavao je na University of East London (MArch Unit 6), ko-direktovao AA Visiting School u Beču i držao gostujuća profesorska mesta na INDA (Chulalongkorn University) i King Mongkut’s University of Technology Thonburi (KMUTT) na Tajlandu. Igor je predstavio svoja istraživanja na istaknutim konferencijama kao što su CAADRIA, eCAADe i ACADIA, a njegov rad je izlagan međunarodno.

Njegovi značajni projekti uključuju nagrađivani “Steampunk Paviljon” za Tallinn Architecture Biennal 2019, koji je demonstrirao pionirsku upotrebu Proširene Stvarnosti u izgradnji. Pre osnivanja sopstvenog dizajnerskog studija 2018. godine, Igor je proveo sedam godina u Zaha Hadid Architects u Londonu, radeći na brojnim visokoprofilnim projektima različitih razmera. Igor ima master diplomu sa Architectural Association Design Research Lab (AADRL) u Londonu i sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srbija.

01_IgorPantic-SteampunkPavilion_Detail_Photographer_CameronNewnham

02_IgorPantic_SteampunkPavilion_Photographer_PeterBennetts

05_IgorPantic-SteamOdyssey_Photographer_Joshua_White

06_IgorPantic-SteamOdyssey