UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 28/09/2017 Ključne reči:

STUDIO M02A – PROJEKAT:
PROSTORNE STRUKTURE – BEOGRADSKI SAJAM
Nastavnik: dr Miodrag Nestorović, redovni profesor

Upoznavanje sa kompleksnom problematikom prostornih struktura u arhitekturi njihovom konstruktivnom analizom, metodama njihovog izbora i projektovanja – konstruisanja, kroz proces izrade ne-standardnih,racionalnih, fizički izvodljivih objekata u ograničenim uslovima definisanog konteksta projektovanja.

Student:
Ognjen Graovac

Opis projekta:
Projektni zadatak, poslovni kompleks u vidu armirano-betonske višespratnice u bloku 12 na Novom Beogradu, rešen je na osnovu manjeg istraživanja strujanja vetrova oko visokih objekata. Činjenica da je najmanji pritisak od vetra kada je forma objekta zakrivljena uzeta je za glavni koncept budućeg rešenja. Rotacija je ostvarena ne samo u vidu fasade već je prate i stubovi i ploče.

Objekat ima 27 etaža sa ravnim prohodnim krovom u funkciji vidikovca. Spratne visine etaža zavise od pozicije u objektu, pa tako prva ima visinu od 8,4m, naredne dve i poslednje dve 6,3m, a ostale etaže 4,2m. U samoj sredini objekta nalazi se jezgro koje služi i kao vertikalna komunikacija (sačinjen od 5 liftova sa 1 teretnim, 2 protiv-požarna stepeništa i sanitarnim blokom) i kao element koji daje krutost celoj strukturi. Središnji stubovi se uvijaju nezavisno od fasade. Oni nose najveće opterećenje. Kako bi se dodatno ukrutili, pomenutih 16 stubova se međusobno ukršta na nivou svake etaže.

Ivični stubovi su ti koji prate rotaciju i kod njih postoji igra punih i praznih ćoškova. Kako su svi stubovi kosi, oni su spregnuti sa čeličnim IPB profilima da se ne bi povećavao poprečni presek betona u stubu. Sa druge strane, tavanice su kasetirane, visine 60cm, sa kapitelom (iste visine) na mestu gde stub prodire ploču. Sama fasada je triangulisana, s obzirom na to da predstavlja jednu zakrivljenu površinu.

Na parceli se još nalazi postament koji prati rotaciju prve tri etaže, funkcionalno nezavisan komercijalni objekat, parking na otvorenom kao i natkriveni parking, zajedno sa zelenim i javnim površinama sa odgovarajućim urbanim mobilijarom.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157685598592473

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180