УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 24/02/2021 Кључне речи: ,

СТУДИО М03 – ПРОЈЕКАТ:

“DRIVE-IN” ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ

Наставник:

арх. Дејан Милетић, ванредни професор

Студент:

Невена Николић

 

Пројекција ж.р. (лат. проиецто – бацање према напред) представља увећану слику пренесену најчешће на платно помоћу неког оптичког уређаја (пројектора)

За могућност пројекције битан је простор на/у којем ће се она одвијати, односно његова линеарност. Простор је неопходно изградити од већег броја вертикалних површи, како оне граде концепт и својим бројем омогућавају истовремену пројекцију уметности у различитим сегментима музеја. Такође, битно својество платна представља могућност његовог посматрања са две различите стране, чиме се и музеј раслојава на своју унутрашњост и спољашњост и тиме прави разлику у платнима, како у њиховој величини, тако и у функцији. Платна у унутрашњости музеја су ограничене величине, која са платформама граде станице/џепове приликом обиласка и може се рећи да су инклузивна, док за разлику од њих, остали (спољашњи) зидови граде појавност објекта, његов партер, почињу да се користе, и све то са могућношћу истовремене пројекције на њиховој површини.

Пројекција се у овом пројекту посматра на мање традиционалан начин јер се сматра да ће будућем човеку бити потребно јако кратко задржавање крај поставки и да пројекција може бити виђена и кроз неколико секунди. Тиме се отвара нови појам – покретна трака која чини окосницу музеја и која води кроз велики број платна.

 

 

Повратак на главну страницу веб изложбе:

vebizlozba-logo_hexa