УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 13/10/2021 Кључне речи:

ИАСА 3. година 6. семестар:

ВРАЧАРСКА ИНТЕРВЕНЦИЈА

Наставник:

др Јелена Ристић Трајковић, доцент

Студент:

Лазар Петровић

 

Врачарска интервенција лоцирана је у блоку који је са западне стране ограничен Небојшином, са северне Скерлићевом, источно Браничевском, а јужно Ранкеовом улицом. Првенствено су лоцирани у оквиру постојећег стања објекти нижег бонитета, потом уклоњени ради стварања кооперативне заједнице у самом центру Београда.
Анализом локације приметио сам доста проблема, а један од главних је недостатак интерполације и немарност за визуелни идентитет предела. Различитост у висини, пластици, карактеристикама и функцијама је очита.
Као решење тог проблема направљена је фасадна опна која служи као пластична маска која има улогу у интерполацији објекта са окружењем и прикривање унутрашњости парцеле. У доњој зони је отовренија и призива посетиоце у своје разноврсне просторе, музеј, бутици, ресторани, кафићи, библиотека, читаоница, пространа хала и наравно пасареле у атријумима. Простор се на даље развија слојевито ка унутра. Иза опне налазе се заједнички простори који се простиру хоризонтално на 6 спратова, на њима се простиру капсуле које су продужетак станова и користе их само станари. Следећи слој је масиван и то је становање које има облик затвореног блока и образује атријуме у својој средини.

Повратак на почетну страницу изложбе:

vebizlozba-logo_hexa