УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 08/03/2023 Кључне речи: , ,

СТУДИО М01- ПРОЈЕКАТ 2021/22:

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА ЗА ДЕЦУ – ВРТИЋ У БЕОГРАДУ

Наставник:

др Милан Максимовић, доцент

Студент:

Сања Стевановић

Масивни бели објекат предшколске установе јасних ивица одговор је на заоштрени урбани контекст блока 62, али је форма уједно прилагођена најбитнијим корисницима установе – деци. Концепт је настао као продукт промишљања на који начин би објекат могао да буде активно укључен у процес дечијег одрастања и остваривања њихове омиљене активности – игре.

Просторни елемент у функцији игралишта – полигона су зидови који својим разноликим садржајем (интерактивни зидови, дечији забавни мобилијар..) интригирају и буде жељу за кретањем детета.

Предшколска установа је инклузивна, комуникације су широке, јасне, тактилно обрађене, обезбеђују неометано кретање, а уједно својим повременим скретањима интригирају кориснике и буде њихову радозналост. Зидови у оквиру њих оплемењени су едукативно забавним карактером, садрже дидактичка средства, постају активни део вртића, простор за игру, дружење и учење.

Вртић поседује “креативну вертикалну комуникацију” – тобоган који повезује кров / горњу етажу и приземље. Атипично је и интегрисање пливања /базен за хидротерапију/ у образовни програм.

vebizlozba-logo_hexa