УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

prof Mita Mladenovic

Колектив Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, са великим жаљењем и са тугом се опрашта од изузетног професора, колеге и драгоценог члана наставничког колегијума Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, као и свестраног и успешног ствараоца, уз најдубљу захвалност за немерљиво стваралаштво и допринос који је уградио у развој области урбанизма и архитектуре.

Димитрије Мита Младеновић рођен је 1936. године у Загребу. Основну школу и гимназију (III мушку) завршио је у Београду. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду код професора Михајла Радовановића, 1961. године. По завршетку факултета ради у Одељењу за урбанизам и архитектуру у Зрењанину све до 1967. када постаје асистент на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Магистрирао је 1975, а своје радове верификује 1981. године. Од 1988. године је био професор на Катедри за урбанизам и просторно планирање којом управља у два наврата 1987–90. и 1995–97. године. У раздобљу 1972-74. био је председник Савеза урбаниста Србије, а од 1987. до 1995. председник Друштва архитеката Београда. За професора на Одсеку Архитектуре Познањске Политехнике изабран је 2001. године, док је 2008. године изабран за професора на Архитектонском факултету у Подгорици на предметима из области урбанизма и као ментор дипломских радова. Гостујућа предавања одржао је на Архитектонским факултетима у Загребу, Приштини, Варшави, Кракову, Вроцлаву, Познању, Сћећину, Прагу као и у оквиру струковних удружења Братиславе, Катовица, Москве, Сарајаве, Суботице и Бања Луке.

Професор Димитрије Младеновић је током дугогодишњег професионалног рада остварио значајне резултате у свим пољима делатности – педагошком, стручном и научном. Током професионалног рада у архитектури и урбанизму израдио је велики број пројеката и био учесник у око 60 конкурсних радова (23 награде и 12 откупа) На 11 међународних конкурса освојио је 6 награда. Реализовао више породичних кућа и три стамбена насеља (у Штипу, Ваљеву и Београду – Бежанијска Коса). Као сарадник на пројектима и у реализацији меморијала у Мостару, Косовској Митровици и Лесковцу радио је са проф. Богданом Богдановићем.

Поред стручног рада проф. Димитрије Младеновић је био активан и пристутан у педагошком раду са студентима, о чему сведоче бројни пројекти и дипломски радови студената са факултета архитектуре у Београду, Новом Саду, Подгорици и Познању.

Одликован је орденом Командорие, једним од највиших пољских одликовања у области јавног и културног живота, 1990. године. Носилац је Повеље Урбанистичког савеза Југославије (1973) и Награде Министра за културу и уметност Пољске (1986). Награду Удружење урбаниста Србије “Емилијан Јосимовић” за животно дело добио је 1997. године. У време њеног оснивања 1995. био је члан иницијативног оснивачког одбора Академије архитектуре Србије. Изабран је за почасног члана Пољске Академије наука – Одељење урбанизма у Познању 2008. године. Проф. Димитрије Младеновић је и добитник велике награде архитектуре за животно дело Удружења архитеката Србије за 2011. годину.

Изложбом на Архитектонском факултету у Београду, 2011. године, под насловом 50 година преобликовања простора приказао је своје најзначајније радове. Промоција његове монографије ОБЛИКОВАЊЕ ПРОСТОРА – одржана је на Архитектонском факултету универзитета у Београду 2016. године.

Ангажман професора Димитрија Младеновића оставио је велики траг у професији, кроз бројне реализоване урбанситичке планове, пројекте и сарадње са многим архитектима, струковним удружењима и академским институцијама у земљи и иностранству.